Loading images...

- Prihlásiť sa do systému -

V sekcií Fórum nájdete odpovede na svoje otázky ohľadom našich produktov. Stačí kliknúť na príslušnú tému a hneď sa Vám zobrazí riešenie danej problematiky. Ak ste nenašli to čo hľadáte, môžete nám položiť vlastnú otázku. Zoznam najčastejšie kladených otázok zobrazíte kliknutím SEM.  

» Pridať príspevok «Počet príspevkov: 7» Späť na výber témy «

normy cestoviny Podrobnosti

Dobrý den chcem sa spytat ohladne noriem na cestoviny.Norma na dieta je pisana 120g ale ked mi vyrata normu na celkovy poce deti napr.(slov.ryza alebo klasicka cestovina ako priloha) vyjde mi na dieta 60g ratam to zle alebo je norma chybna dakujem za dopoved

Autor: ali811
Pridané: 22.01.2019 o 09:51

Dobrý deň, norma je v poriadku, hmotnosť porcie závisí od toho či sa jedná o cestoviny ako hlavné jedlo (špagety, rezance s tvarohom a pod.), alebo sa jedná o prílohu (kolienka, tarhoňa, slovenská ryža).

Autor: admin 007
Pridané: 23.01.2019 o 18:49

Ano ved to si dam aj podla kategorie ci je to priloha alebo mucne jedlo v pripade cestovin bez posypky. Ked som dala napr. slovensku ryzu alebo cestoviny ako prilohu vynormovalo mi konkretne pri slovenskej ryzi 3kg na 50 deti a v normovacom harku pri vahe na 1 porciu je 120g co mne tym padom vychadza 60g cestoviny. Podla mna by pri 120g na porciu pre 50deti malo vynormovat 6kg či?

Autor: Nemethová
Pridané: 25.01.2019 o 12:08

Zabudla ste na vodu. Cestoviny varíte vo vode tá tiež niečo váži, preto je tam 120g a nie polovica.

Autor: Administrátor
Pridané: 25.01.2019 o 12:18

Dobrý deň,

v metodike MŠVVaŠ SR máte na strane 10 presne uvedené zvýšenie hmotnosti niektorých potravín po tepelnej úprave:

Druh potraviny a zvýšenie po tepelnej úprave:

cestoviny 140%
cícer 100%
fazuľa 150%
hrach suchý 120%
jačmenné krúpy veľké 200%
ovsené vločky 50%
ryža lúpaná, natural 100%
šošovica 150%

Autor: admin007
Pridané: 28.01.2019 o 12:08

V poriadku.Ďakujem pekne za vysvetlenie,ale este otazka ak mozem. V normach mate hrubu aj cistu hmotnost rovnaku....nemala by byt rozdielana? kedze cestoviny nevazia rovnako pri a po tepelnej uprave. Napriklad dnes mame spagety po bolonsky a neni tam v norme rozpisane kolko ma omacka kolko cestoviny . vo vacsine noriem to je osobitne.plus norma na cestoviny je 6kg aj hruba aj cista pre MŠ.

Autor: Nemethová
Pridané: 29.01.2019 o 09:57

Ide mi o to delenie cestovin a omacky preto lebo my varime aj externe pre školku a jedlo vozime....potom maju problem ze sme im dali malo omacky vela sppagiet a naopak a chcu to oddelene.tak preto sa pytam.Dakujem pekne za ochotu:-)

Autor: Nemethová
Pridané: 29.01.2019 o 11:42

Dobrý deň,

ak by som vám to mala napísať odborne, tak by to vyzeralo asi takto:
BRUTTO (hrubá váha)= netto (čistá váha)+ tara (hmotnosť obalu).

Ale teraz vážne....v našom prípade je rozdiel medzi hrubou a čistou váhou pri surovinách kde vznikajú straty pred tepelnou úpravou, čiže zelenina, zemiaky, ovocie, prípadne ak máte sterilizované výrobky, tak tam je odpočítaný v čistej váhe nálev. To čo popisujete vo vašom príspevku je váha porcie (výťažnosť) uverejňovaná v MSN v spodnej časti jednotlivých receptúr.
Prečo v uvedenej receptúre nie je uvedená váha špagiet a omáčky samostatne, na to sa musíte opýtať kolektívu autorov, ktorí tieto receptúry vytvorili, odskúšavali (odvárali) a kontrolovali.

Autor: admin007
Pridané: 30.01.2019 o 13:05

Tu môžete pridať príspevok k aktuálnej téme:

Meno / Prezývka

Poznámka: Svoj príspevok formulujte čo najzrozumiteľnejšie. Do políčka "Kontrola" opíšte kód z obrázka. Políčko s e-mailovou adresou môže ostať prázdne.

Upozornenie: Príspevky obsahujúce urážlivé, vulgárne alebo inak nevhodné výrazy budú vymazané. Administrátor webu neručí za obsah príspevkov.

E-mail

Obrázok

Kontrola

Text príspevku